27 Ocak 2012 Cuma

Ayna Kilitleme (Mirror Lock-up) Nedir?

Çekilecek eser veya sahne kadraja alınıp netleme yapıldıktan sonra cihazın deklanşörüne basıldığında bildiğiniz gibi vizöre görüntü aktaran ayna kalkar, görüntü sensöre ulaştırılır ve fotoğraf çekilir.

Mirror Lock-up uygulaması ile fotoğraf çekilmek istendiğinde kadraj ve netleme işlemi bitirildikten sonra deklansöre basıldığında ayna kalkar ve fotoğraf daha sonra çekilir, böylece aynanın hareketi ile oluşacak küçük titreşimlerden etkilenilmez.

Aynanın hareketinden doğan küçük titreşimler kurtulmak için günümüzde ayrı sistemler üretilmeye başlanmıştır, örnek olarak Olympus'un Micro Four Thirds sistemi ve Samsung'un yeni NX sistemi gösterilebilir. Bu sistemlerde ayna kullanılmaz. Ayna kulanılmadığı için lens ile sensör arasındaki mesafe kısalır ve dolayısı ile daha küçük ve hafif gövdeler ortaya çıkar. Flaş üzerine ayrı bir vizör takılır veya ana LCD ekrandan görüntü izlenir.

Leica'nın M sistemde kullandığı Rangefinder sisteminde de ayna bulunmamaktadır. Kimi cihazlarda Mirror Lock-up için özel olarak kadranda (D2x-D200 gibi...) yer ayırılmıştır, kimi cihazlarda ise 2 sn. ayarlı çekimlerde otomatik olarak (Sony A700 gibi...) Mirror Lock-up işlemi devreye girer. Bu işlem için tripod kullanmak gereklidir. Mirror Lock-up ile fotoğraf çekildiğinde doğal olarak fotoğraf kalitesinde artı yönde gelişme olmaktadır, çünkü ayna hareketinin fotoğrafınıza yapacağı çok hafif titreme sorunu ortadan kalkmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder