27 Ocak 2012 Cuma

Net Fotoğraf Çekmek

Fotoğraf makinelerimizde eğer otomatik netleme kullanıyorsak, netlenecek objeyi makinemiz seçer. Ama biz her zaman makinenin seçtiği objeye netleme yapmak istemiyor olabiliriz. Örneğin insan çekerken göze netleme yapmak istediğimizde, makine kişinin burnuna odaklanabilir. Bu durumda f/1.8 gibi açık diyaframda alan netliği sığ olacağından, gözler flu çıkar ve fotoğrafımız net olarak algılanmaz.
Ya da bazen kadrajın sağında ya da solunda duran objelere netleme yapmak isteriz. Bu durumda o objeyi ortalamak yerine kadrajın sağında ya da solunda iken çekmemiz gerekir. Ama makine ortada bulunan farklı bir konuya odaklanabilir.

Bu durumun üstesinden gelmek için netleme sisteminin kontrolünü elimize alırız. Ya netleme noktasını istediğimiz yere götürürüz ya da orta noktayı kullanarak netle-kadrajla yöntemini kullanırız. Bu videoda ikisini birlikte göreceksiniz.

DSLR kullanıcılarına bir not olarak, netle-kadrajla yönteminin lense göre hata payı içerdiğini belirtelim. Bu yöntemi aktif olarak kullanmadan önce lensinizle bir deneme yapıp, bu yöntemle odaklandığınız yerin net çıktığından emin olun. Netlik, olması gereken yerde değilse, yine videoda gösterdiğimiz odak noktası kaydırma yöntemini kullanın.

http://vimeo.com/32778799

0 yorum:

Yorum Gönder